Pigment, fläckar och ytliga blodkärl

IPL

IPL betyder Intensivt Pulsat Ljus. Till skillnad från en laser produceras energirikt ljus över hela det synliga våglängdsområdet och en del infrarött ljus. Oftast vill man inte ha med för mycket av det korta våglängderna. Då låter man ljuset passera ett filter innan det når huden. Olika filter används beroende på vilken struktur som ska förstöras. När ljuset absorberas av exempelvis hårrötter eller blodkärl omvandlas det till värme som förstör cellerna.

Hudföryngring

Hudföryngring är en behandlingsmetod för att få fräschare hud med ny lyster, mindre porer, osynliga kärl och snyggare pigmentering. Det är en procedur som ger huden ett ungdomligare utseende, utan att slipa eller skada.

Ljuset absorberas sedan av kärl och pigment, det utvecklas en lokal värme och kärlen drar ihop sig och pigmenten bleknar. Man kan ofta se att pigmentfläckar antar en lätt brungrå ton innan de bleknar. Följande behandlingsmöjligheter finns:

Pigmentfläckar

Pigmentfläckar och ojämn pigmentering i huden kan med fördel behandlas med IPL. Hudens pigmentet absorberar ljus som sedan omvandlas till värme i de celler som innehåller pigmentet melanin. Efter behandlingen ser man hur de små pigmentfläckarna blir mörkare och inom ett par dagar börjar pigmentet sin färd mot hudytan som små, små svarta korn som till slut stöts av. Inom två veckor har pigmentfläckarna försvunnit eller bleknat. 1-3 behandlingar brukar behövas. Denna behandling passar för både ansikte, hals, decolletage och händer. Ojämnt pigmenterad solskadad hud med pigmentfläckar, ålderspigmentfläckar på händer, fräknar, platta bruna solfläckar i ansiktet, pigmentfläckar av typen lentigo och seborroiska keratoser lämpar sig utmärkt för behandling med IPL.

Ytliga blodkärl i ansiktet

Alla har vi blodkärl i huden men oftast är de så tunna att de inte syns för ögat. Om blodkärlen blir kraftigare och fler så får man ofta ett rödbrusigt utseende i ansiktet, på halsen och dekolletaget. Små synliga röda kärlstrimmor på kinder eller näsa kan också förekomma. Sådana vidgade blodkärl kallas kärlbristningar, telangiektasier eller cuperoser. De är vanligare hos väderbitna personer som har utsatt sig för sol, kyla, eller blåst och hos personer med hudsjukdomen rosacea. Ibland kan man få en enstaka kärlbristning efter att ha klämt på ansiktshuden.

Ytliga röda blodkärl i huden kan med fördel behandlas med IPL. En kall gel läggs på huden och med en glasprisma överför man sedan ljusblixtar till ytan. Varje blixt varar bara några tusendels sekunder och känns ungefär som att få ett gummibandsnärt mot huden. Blodkärlen absorberar ljuset som omvandlas till värme. Kärlen koagulerar och försvinner. Effekten kommer ofta omedelbart genom att kärlbristningarna drar ihop sig och blir osynliga. Man får inga sårskorpor eller andra besvär av behandlingen, däremot kan man få en lätt hudrodnad och värmekänsla första dygnet. 1-3 behandlingar brukar behövas beroende på hur mycket kärl man har. Det går att behandla näsa, kinder, hals och huden över brösten.

Hudsjukdomen rosacea ger hos många kosmetiskt störande ytliga blodkärl i ansiktet. Kärlen svarar ofta bra på IPL-behandling och för det mesta blir rosacean mindre aktiv när kärlbädden minskar. Om man har mycket aktiv rosacea med många utslag bör man först konsultera en hudspecialistläkare.

IPL-behandlingen kan också på fina akneärr och rodnader efter akneärr. Grova porer kan reduceras liksom mörka cirklar och fina linjer under ögonen. Nybildningen av kollagen i huden stimuleras vilket gör huden mer spänstig och ”fyllig”. Huden får en jämnare ton och ger ett slätare intryck.